25 SEO nasvetov za odlično uvrstitev v iskalnikih

(0 Glasov)
25 SEO nasvetov za odlično uvrstitev v iskalnikih.

Teh dneh je težko najti kvalitetno vsebino katera vam bo pomagala da optimizacija strani za iskalnike doseže svoj maksimalni potencial. Večinoma vsebina katera vam je dostopna v resnici ne pomaga preveč.

U nadaljevanju prispevka lahko preberete kateri so to nasveti za optimizacijo strani, kateri se, če se učinkovito uporabljajo, lahko pripomorejo zelo visok porast vaše strani pri uvrstitvi v iskalnikih, v časi tudi z malo truda. Izogibajte se sumljivim tehnikam zaradi katerih lahko končate na Google-ovi črni listi.

1. Razmislite o tem kaj ponujate

Pri optimizaciji strani za iskalnike, morate neprestano imeti na umu kaj obiskovalec lahko dobi na vaši spletni strani. Ali je to branje brezplačnih nasvetov na blogu ali priložnost da kupi kakšen izdelek, poskrbite da obstaja razlog da obiskovalec pride na vašo stran jo ogleda in jo zapomni. To vam bo pomagalo da osredotočite svojo vsebino na ključne besede katere so pomembne.

2. Razmislite o tem kaj kupci iščejo

Malo razširitev prejšnjega nasveta. Zelo je pomembno da najdete ustrezne ključne besede tekom analize navad kupcev pri iskanju, tako da kasneje lahko optimizirate vašo stran za le tiste ključne besede.

To kar ponujate in kar potencialni obiskovalci ali kupci iščejo so redko identične zadeve. Kljub temu, nekatere od vaših ključnih besed so lahko tisto kar bodo ljudje dejansko vnesli v iskalnik. Na primer, če ste prodajalec avdio opreme, saj lahko ljudje, ki želijo kupiti zvočnik iščejo "ugodne cene zvočnikov", naj postane to ena od vaših ključnih besed, tudi če med zvočnikom imate tudi dražje modele.

3. Notranje povezave so ključnega pomena

Se sprašujete, kako lahko se visoko uvrstite v iskalnikih, brez preveč zunanjih povezav? Čeprav mnogi spletni skrbniki, tudi tisti, ki sodelujejo pri trženju, ne vedo, notranje povezave so tudi pomembne. Uporabljajte notranje povezave!

4. Uporabljajte Anchor v prispevkih

Kakršna koli vrsta povezave je lahko koristno za vašo spletno stran, če uporabljate Anchor. To je pravzaprav povezava do določenega besedila na strani. Kaj on pove iskalnikom? Anchor pove iskalniku, katere ključne besede želite uvrstiti visoko. "Kliknite tukaj", je precej slab Anchor. Uporabljajte ga bolj učinkovito in izpostavite ključne besede.

5. Ime strani ne sme biti osredotočeno na uporabnike

Osredotočite naslove za zagotavljanje pomembnih ključnih besed, tako da je smiselno za iskalnike in za redne obiskovalce.

Na primer, dober naslov strani bi bil "25 nasvetov za optimizacijo vaše strani za višjo uvrstitev v iskalnikih" in ne "25 nasvetov kateri bodo vaši spletni strani zagotovili visoko uvrstitev v iskalnikih". Prvi naslov osredotoča pomembne ključne besede, "seo nasveti", "optimizacija spletne strani" in "uvrstitev v iskalnikih".

Torej, nazivi strani (ang. Page Title) so za iskalnike.

Kje bi se morali osredotočiti na bralce? V naslovih prispevkov (H1). Naslovi vaših prispevkov ne smejo in ne potrebujejo da so enakega imena kot strani, čeprav to zahteva malo več dela.

6. Naslovi prispevkov tudi morajo vsebovati ključne besede

Čeprav ime strani, kje se je potrebno osredotočiti na ključne besede, poskrbite, da tudi naslovi vaših objav vsebujejo tudi pomembne ključne besede, ampak morajo biti napisane predvsem za bralce.

7. Ne uporabljajte površnih URL-jev

URL naslov je še ena priložnost da poveste iskalnikom o čemu govori vaša stran. Če imate površno strukturo URL-a, ste zamudili to priložnost. Z nekaj triki lahko "popravite" naslove tako da so lahko pravi primer odličnih URL naslovov.

8. Uporabljajte URL poln ključnih besed

Nadaljevanje 7. nasveta, pomembno je da greste korak naprej od uporabe urejenega URL-a.

Na primer, https://vasblog.com/post-123/ je morda čist URL, ali ni bogat s ključnimi besedami.

https://vasblog.com/ime-posta-123/ je dober URL, ali je https://vasblog.com/ime-posta še boljši. V bistvu, bi morali uporabljati glavne ključne besede pri oblikovanju URL, tako da je kratek in enostaven za spomin.

9. Uporabljajte root URL za pomembne strani

Root URL je URL strani, katera se pojavlja na prvi strani vaše spletne strani. Na primer,

https://vasastran.com/o-blogu je root URL, dokler https://vasastran.com/o-blogu/index.php ni. Pomembne strani morajo imeti root URL zaradi tega ker on iskalnikom, pove da je stran pomembna. Vendar pa pretiravanje v tem lahko pripelje do izgube učinkovitosti!

10. Učinkovito uporabljajte menije za navigacijo

Meniji so dober način da poveste iskalnikom katere strani vaše spletne strani so najbolj pomembne. Ker je glavni meni eden od najbolj pomembnih delov strani, povezave od tam imajo veliko prednost. Tako, da glavni meni uporabite najbolj učinkovito, enostavno ga povežite s stranmi za katere mislite da so pomembne. Spet, pretiravanjem bo ta tehnika izgubila pomen!

11. Ne bojte se da dodate položaje pod glavno besedilo

Pod glavno besedilo lahko dodate položaje na spletni strani kjer prav pridejo kategorija prispevkov ali lista najbolj branih ali novejših prispevkov. To notranje povezovanje (ang. interlinks) spletne strani omogoča da noben prispevek ne bo zanemarjen.

12. Pišite blog objave katere so bogate s ključnimi besedami

To je bilo vedno pomembno da uporabljate ključne besede v vsebini. To še posebej velja za blogerje, ker imajo možnost da napišejo veliko število besed, tako da jim ni problem da dodajo tudi ključne besede v svoje prispevke. Po drugi strani tisti kateri niso blogerji nimajo to možnost.

Večina blogerjev, celo poslovnih, ne misli da je vstavljanje ključnih besed v prispevke bloga dobra stvar in tukaj delajo veliko napako. SEO optimizirani blogi se najlažje delajo po preprostih nasvetih da kadarkoli ste v skrbništvu in razmišljate o novem blog postu imejte v mislih optimizacijo za iskalnike.

13. Iskalniki ne treba da vidijo vašo spletno stran kot dve strani

To je velika napaka pri optimizaciji številnih strani. Veliko spletnih skrbnikov ne nakaže da je URL https://www.moja stran.com/ in https://mojastran.com/ ena stran, tako da iskalniki vidijo da je spletna stran razdeljena na dva dela in da jim se vsebine prekrivajo, saj lahko dostopate prek dveh naslovov, kar lahko povzroči kazen zaradi podvojene vsebine tako da je vaša uvrstitev v iskalnikih dvakrat nižja. Da bi to preprečili se, naučite kako preusmeriti svoje brez-www URL-je na svoje www URL-je, ali obratno. To je najlažje narediti z HTACCESS datoteko ali s pomočjo Redirection vtičnik-ov za CMS-e.

14. Povezave do ne-indeksirane vsebine

Razen če ročno ne pošiljate URL-je iskalnikom (kar ne priporočam zaradi potencialno dolgega čakanja in, po pravici povedano je izguba časa), morda ni vsa vaša vsebina registrirana pri večjih iskalnikih. Kako boste to popravili, brez porabe časa za ročno pošiljanje URL-ja (za vsako posamezno stran vsebine katero pišete)? Enostavno delajte na povezovanju ne-indeksirane vsebine. Razmislite o tem. Iskalniki seveda brskajo po internetu tudi brez predloženih URL-jev, tako da iščejo povezave, jih sledijo in indeksirajo povezane strani. Bolj kot so vplivnejše povezave, jih iskalnik hitreje pobere in registrira. Torej, povezovanjem vaše vsebine dosledni in učinkovito, boste naredili dober načrt da dobite registracijo vaše strani v celoti. Povezave iz zunanjih strani niso nit potrebni ta ta proces. Povezovanjem vsebine drugih strani na spletni strani, pomagate da je indeksiranje hitrejše. Samo poskrbite da pogosto povezujete strani in poste in boste kompletno indeksirani zelo hitro.

Nasvet: Ne izgubljajte čas delajoči tole za arhivske strani in strani z oznakami (ang. tag), one niso pomembne in verjetno je potrebno dodati »noindex« oznako za njih da bi se izognili kazni podvajanja vsebine, ker te strani ne delajo nič razen ponavljanja vaše vsebine katera je že indeksirana.

15. Olajšajte obiskovalcem da delijo (ang. Share)

Večina resnejših blogerjev namesti dodatke za socialne mreže na svojih straneh, vendar običajno deljenje preko dodatkov na splošno ni dovolj.

Veliko je dodatkov za deljenje odvisno od platforme, pomembno je, da vtičnik omogoča deljenje vsebine z čim manj klikov. Lahko, uporabite tudi uradni Facebook Share Plug-in da omogočite bralcem da lahko delijo vaše poste z svojimi prijatelji.

Povezave za Twitter i Facebook ni mogoče slediti, tako da nimajo neposredno korist za iskalnike. Vendar, imajo velik neposredni vpliv. Novi bralci s teh socialnih omrežjih lahko tudi povezujejo in dele vašo vsebino, namesto navadnih obiskovalcev, vendar je to posredna optimizacija preko Twitter-ja i Facebook-a. Kaj lahko storite da boste povečali neposredno povezovanje vaše vsebine? Poglejte pod 16.

16. Nagradite povezovalce

Vi imate radi povezave katere vodijo do vaše vsebine. Ampak imajo jih in vsi ostali!

Odličen način da nagradite povezovalce je da jim vrnete z povezovanjem. Obstajajo dodatki za to kateri vse delajo samodejno, tako da ne morate da skrbite okrog tega kako boste to dosegli. Nekateri blogerji mislijo da je povratna povezava samo način da spamerji hitro in preprosto dobijo povezave za svoje vsebine, vendar se ne strinjam z tem. Povratne povezave so povezave med vami in drugimi blogerji, vendar je še pomembneje oni bodo spodbujali druge potencialno pomembne blogerje da se povezujejo k vam.

17. Pišite kvalitetne komentarje bloga

Komentarji blogov imajo slabo ugled v skupnosti blogerjev. Zakaj? Zaradi spam blogerjev s katerimi so v boju vsak dan. Ampak vaši komentarji ni nujno da so takšni. Komentiranje bloga ima potencial da vam omogoči povezave katere so enako pomembne kot povezave če gosti objavljajo pri vam. Pisanjem kvalitetnih komentarjev na blogih ki jih spremljate, boste zagotovili sebi dobre povezave katere so polne kakovostne vsebine. Najboljši nasvet za komentiranje blogov je da sodelujete v razpravah. Kakšni koli komentarji če se strinjate ali ne z napisanim, vsi konstruktivni komentarji morajo biti odobreni.

18. Poiščite širše občinstvo za svojo vsebino

Eden od najboljših načinov za širjenje vaše vsebine in spletne strani je da pridobite širše občinstvo. Veliko blogerjev misli da je edini način da se to naredi je postanete znani in vplivni pisatelji. To ne velja za objave gostov. Objave gostov strani postavljajo vašo vsebino in vaše povratne povezave na pomembne strani in s tem ne samo da povečujejo obisk vaše strani ampak tudi boljše uvrščanje v iskalnikih. Dajanje vaše vsebine (prek komentarjev) drugim blogerjom lahko zgleda da poskušate da pomagate konkurenci, kar na daljši rok tudi je res, ampak kot pisatelj, vi ste tisti kateri ima največ koristi od teh objav.

19. Izogibajte se JavaScript povezavam

Google je začel brati JavaScript in je že znano da se je potrebno izogibati JavaScript povezavam. One pogosto ne bodo registrirane pravilno in vaše povezave če za iskalnike biti nepomembne. To lahko poškoduje vaše notranje povezave, in lahko pripelje do dejstva da mnoge od vaših strani ne bodo indeksirane v iskalnikih.

20. Redno osvežujte vašo spletno stran

Zakaj iskalniki imajo radi bloge? Zaradi tega kar so jim oni zanesljiv vir kvalitetne in nove vsebine. Ključnega pomena, še posebej za blogerje, da osvežujete svojo vsebino in pogosto posodabljate. Naše priljubljene spletne strani so tiste katere se pogosto posodabljajo. Če boste svojo stran vzdrževali, ne pomeni da se bodo samo obiskovalci vračali na stran. S pogostim dodajanjem novih vsebin, iskalniki bodo vaši domeni dodelili več pooblastil (torej dvigniti vašo uvrstitev) in odločiti da indeksirajo vašo stran hitreje. Vedno obstaja nekaj kar lahko izboljšate na vaši strani. Zapomnite si, čeprav so objave gostov pomembne, Google pravi da vaša osebna stran na prvo mesto vedno postavlja vaše vsebine.

21. Povejte iskalnikom kaj je na vaših slikah

Slika pove več kot tisoč besed, ampak ne v iskalnikih. Z današnjo tehnologijo noben iskalnik ne more registrirati vsebino na sliki, ampak obstaja način da pojasnite iskalnikom kaj je na vaši sliki: ALT besedilo.

»Alt« je dodatek katerega lahko vstavite svojim slikam. Na primer: <img src=“jabolko.png“ alt=“jabolko“ /> Vaše ALT besedilo pove iskalnikom kaj navadni obiskovalec vidi ko pogleda vašo sliko. Lahko poskusite vstaviti ključne besede v ALT besedilo. S tem boste povedali iskalnikom o čem govorijo vaše strani. Za najboljše rezultate, poskrbite da vsaka vaša slika na vaši strani ima ALT besedilo bogato z ključnimi besedami.

22. Dodajte zemljevid strani

Zemljevid strani (ang. sitemap) je vodnik ki lahko iskalnik uporablja za indeksiranje vaše spletne strani. Brez tega, nekatere od vaših vsebin mogoče ne bodo dobile priložnost da bodo indeksirane. Z drugimi besedami, pomembno je da pravilno ustvarite in predložite zemljevid strani, zaradi tega ker ona pove iskalnikom o vaših straneh katere mogoče drugače ne bi odkrili. To posebej velja za blogging. Veliko pomembne vsebine je dostopno iskalnikom za indeksiranje, ampak ga oni ne bodo prevzeli brez zemljevida strani kateri jih bo usmerjal. Za to obstajajo odlični dodatki kateri in ustvarjajo kot tudi pošiljajo zemljevid strani Google-u. Če uporabljate dodatek samo za generiranje sitemap.xml datoteke, nato pa lahko pošljete datoteko na Google Webmaster Tools.

23. Uporabljajte Google Webmaster Tools

Presenečeni boste, kako so Googlovi Webmaster Tools uporabni. Oni imajo celotno mini stran za spletne skrbnike in njihova vprašanja, ampak, kar je še bolj pomembno tudi webmaster orodja. Iz Google Webmaster Tools, lahko pošiljate zemljevide strani, urejate možnosti svoje strani, odstranite povezave k strani, spremenite URL, preizkusite razne druge konfiguracijske možnosti, preverite svoje statuse uvrščanja vključno z povezavami in ključnimi besedami katere Google pobira, rešujete probleme, testirate stran kot Googlebot, tudi sledite učinku strani. Zdaj, obstaja razlog da uporabite svoj Google račun.

24. Komentarji blogov

Ampak ne iz očitnega razloga – povratnih povezav. Ne, niti ne zaradi ustvarjanja povezav z drugimi blogeri. Zakaj je potem potrebno komentirati druge bloge? Zaradi teh razlogov ali še česa? Pravzaprav, ne govorim o komentiranju blogov, ampak je pomembno da preiskujete bloge in mogoče komentirate mimogrede, če so to SEO blogi, branjem in komentiranjem, se boste naučili kaj o SEO. Mogoče se boste boljše uvrstili zaradi novih zadev katere ste se naučili obiskom blogov in branjem uporabnih zadev.

25. Dajte obiskovalcem razlog za povezave in izmenjave vsebin

Zadnji nasvet, pridobivanje čim več povezav je pomembno in to je definitivno najbolj naraven način za pridobivanje priljubljenosti vsebine. Na kakšen način vi pridobivate povezave in izmenjave? Kot bloger, preprosto zagotovite vsebino katero bodo vaši bralci želeli deliti z drugima. Pišite iskreno in iz srca in delite svoje znanje in izkušnje z bralci.

...

Kaj menite? Ali uporabljate druge tehnike? Boste uporabili kakšnega od zgoraj navedenih nasvetov?

Chico's Avatar

Chico

Dolgoletni član Lajbi ekipe. Zaradi potreb podjetja (spletna prodaja) sem se začel ukvarjati z izdelavo spletnih strani. Posebej spletnih trgovin.

Zadnje novice

Uporabljamo piškotke

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri izmed njih so bistveni za delovanje strani, drugi pa nam pomagajo izboljšati to spletno stran in uporabniško izkušnjo (sledenje piškotkom). Sami se lahko odločite, ali želite dovoliti piškotke ali ne. Če jih zavrnete, morda ne boste mogli uporabljati vseh funkcij spletne strani.